Viata la hostel

Viata la hostel

Probabil ca notiunea de hostel nu este foarte cunoscuta si inca reprezinta o nebuloasa pentru multi dintre noi. Unii cred ca este un „loc al pierzaniei”, iar altii o vad doar ca pe un hotel mult mai ieftin ce ofera cazare in conditii spartane.

Daca am trece peste prejudecati si am accepta sa incercam o noapte de cazare la hostel am descoperi ca lucrurile nu stau chiar asa de rau. De altfel, in ultimul timp au aparut foarte multe hosteluri care arata foarte bine si ofera facilitati de cazare dintre cele mai bune.

Ce este un hostel

Hostelul este o unitate care ofera cazare in dormitoare comune , de 6, 8 sau 20 de paturi. Acestea pot fi supraetajate sau simple.

Baile si bucataria se folosesc la comun, iar sufrageria este locul unde iti vei petrece timpul impreuna cu ceilalti chiriasi.

In ultimul timp au aparut hosteluri care ofera cazare in dormitoare de 2 sau 4 paturi care au propriul grup sanitar.

Chiar daca preturile sunt substantial mai scazute fata de cele ale unitati traditionale, hostelul nu inseamna numai cazare ieftina. Este un loc care iti ofera oportunitatea de a cunoaste oameni noi, care provin din culturi diferite.

Cum se desfasoara viata la hostel

Cei care se cazeaza la hostel sunt in marea majoritate tineri care doresc sa cunoasca locuri noi si dispun de un buget redus.

Bugetul nu aste neaparat motivat de motive economice, ci datorita faptului ca daca se economisesc banii de cazare la un hotel traditional, tinerii vor putea vizita un oras sau mai multe in plus.

Chiriasii hostelurilor sunt prietenosi, deschisi , civilizati si foarte sociabili, iar respectul fata de colocatari este mult mai mare decat ne putem inchipui. Binenteles ca exista si parti mai putin placute: unii dintre colegii de camera vin catre dimineata si aprind lumina, unii sforaie, dar exista si altii pe care nu prea ii vezi.

La baie este posibil sa stai la coada si este recomandat sa folosesti papuci atunci cand intri in dus. Prosoapele nu sunt incluse in pret de marea majoritate a hostelurilor, deci este nevoie sa le ai in bagaje.

Binenteles ca nu exista room – service si nici lenjerie schimbata (cel putin in mod oficial), dar daca ceri ajutorul la receptie vei fi ajutat imediat. Distractia insa este cuvantul de ordine la hosteluri, si are loc seara. Turisti din toata lumea se aduna in sufragerie sau in locurile de recreere si isi impartasesc experienta, astfel incat pe langa explorarea orasului poti vizita virtual multe alte locuri.

Unele hosteluri au receptioneri care ne invata sa preparam diverse cocktailuri sau sa gatim preparate locale si sunt urmati imediat de alti turisti incantati sa iti imparta experienta lor culinara.

Daca iti faci griji in privinta sigurantei obiectelor personale, este bine sa stii ca hostelurile ofera dulapuri inchise cu lacate. Obiectele tale vor fi mai bine asigurate fata de un hotel, deoarece receptionerii se imprietenesc cu turistii si stiu exact cine intra si iese din cladire.

Unele ofera micul dejun inclus in pret, iar altele in ofera contra cost, dar meniurile oferite sunt copioase si reprezinta un bun inceput de zi.